'Jeg vil ikke det her' af Eva Aagaard
Vi anbefaler en intens, hudløs og minutiøs undersøgelse af overgrebets anatomi.
Af Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne
Hvad handler bogen om?
Miriam er mor til lille et-årige Elin og i et lykkeligt forhold med Alex. En aften tager hun i byen med en veninde og bliver beruset. Da hun sætter sig ind i dét, hun tror er en taxa, ændrer alt sig for Miriam. Chaufføren kører hende til et afsides sted, hvor han voldtager hende. Hvordan kommer man videre i sit liv og i sit parforhold og i forholdet til sin egen krop efter så voldsom en oplevelse?
Hvorfor skal man læse bogen?
'Hun siger til Irene, at hun ikke forstår, om det, manden gjorde ved hende, er noget, som sker for alle mennesker, eller noget, som stort set aldrig sker. Hun ved godt, at det logiske svar er ’hverken eller’. (…)
”Det er, fordi … Når jeg fortæller hvad der er sket med mig, bliver folk så chokerede. De placerer mig i en helt anden kategori. Som om de tror, jeg er fundamentalt anderledes end dem. Men samtidig er det, som om alle har oplevet noget, der minder om det. Alle kvinder i hvert fald.'
Sådan lyder et afsnit i 'Jeg vil ikke det her', hvor hovedpersonen Miriam er hos sin psykolog, Irene, for at bearbejde den voldtægt, hun har gennemlevet. Og netop den overvejelse hos Miriam er central for bogen, og hvorfor man skal læse den. Højest sandsynligt kender man som læser – måske uden at være klar over det - nogen, der er blevet udsat for en voldtægt. Måske har man endda selv gennemlevet et overgreb.
Dansk politi modtager 1840 anmeldelser om voldtægt i gennemsnit hvert år, og hertil kommer et stort mørketal, for mange, mange voldtægter anmeldes slet ikke. Alt det, handler Aagaards bog om, men med udgangspunkt i en personbåren historie om Miriam og hendes oplevelse. Og Aagaard, som også er blandt stifterne af foreningen Voldtægtsofres vilkår, har skrevet en bog, som bestemt fungerer som litteratur i sin egen ret.
Bogens brug af især spring i tid, hvor man langsomt får afdækket den katastrofale hændelse samtidig med at man får fornemmelsen af, hvor svært det er for Miriam både at huske og undslippe episoden, fungerer smukt. Men bogen skal især læses for det vidnesbyrd fra det tågede, mareridtsagtige landskab, som er voldtægtsofferets virkelighed. Og skildringen af, hvordan offerets relationer næsten umærkeligt forskubber sig og falder fra hinanden, ikke mindst forholdet til Miriams kæreste Alex.
Hvilke andre bøger minder bogen om?
Med sin traumebearbejdelse og sit fokus på kvinders oplevelser med vold og overgreb, kan 'Jeg vil ikke det her' være et udmærket bud på ens næste læseoplevelse, hvis man var glad for 'Øvelser i mørke' af Naja Marie Aidt og gerne vil læse mere. Men ellers synes jeg egentlig, at Aagaards roman står meget alene.
Den handler om et overgreb, men overgrebet blander sig smerteligt med et helt almindeligt levet liv med parforhold, lønarbejde og ikke mindst med moderskabet, og dermed får Aagaard tilføjet et vigtigt perspektiv på vores litteratur om kvindeliv og seksuelle overgreb.