'Fars ryg' af Niels Fredrik Dahl
En forunderlig rejse ind i en fars ensomhed
Af Henrik Simoni
Hvad handler bogen om?
Kan man forstå et andet menneskes ensomhed? Og kan litteraturen gøre, at man kommer tættere på det menneske, man ikke nåede at forstå da det var i live?
Det er det, der forsøges i Niels Fredrik Dahls smukke ’Fars ryg’. Romanen er et forsøg på at skrive sig ind i en fars liv. Et liv, der står som et spørgsmålstegn, som en gåde for bogens fortæller. For hvorfor blev faren så ensom, og hvorfor blev han ved med bare at gå og gå, som om han kunne holde mørket tilbage, hvis blot han forblev i bevægelse.
Bogen er en forunderlig rejse udi ensomhedens indtrædelse i en familie. Vi kommer med faren på barndommens triste kostskoler og med til 1920’ernes Alexandria, hvor han render alene rundt, fordi hans far, blot kaldet ’Dommeren’, har vigtigt arbejde og efterlader sønnen og konen derhjemme, hvor de hver især prøver at bilde hinanden ind, at de har nok i hinanden.
Hvorfor skal man læse bogen?
Niels Fredrik Dahl formår på forunderlig vis igennem sin bog at vise vores længsel efter at forstå et andet menneske. Men i det forsøg på at forstå faren, får vi også et intimt portræt af ensomhed, og den utilnærmelighed den kan skabe i mennesker, som en indre kerne, de ikke kan komme af med, selv når de igen er tætte på andre.
Størstedelen af bogen er fortællerens forestilling om farens liv, og alligevel skrives livet så smukt, hjerteskærende og længselsfuldt frem. Man mærker tyngden fra de spørgsmål, som har gjort, at Niels Fredrik Dahl måtte sætte sig ned og begynde at rekonstruere farens liv.
Hvilke andre bøger minder bogen om?
Linn Ullmann, som også er gift med ovennævnte forfatter, har skrevet den endnu mere fantastiske bog ’De Urolige’ om de kendte forældre Ingmar Bergman og Liv Ullmann. Den prøver, som Niels Fredrik Dahls bog, også at forstå det gådefulde ophav, som vores forældre er.