'Lykkeligt nær' af Thomas Bredsdorff
Forfatter og litteraturkritiker Thomas Bredsdorff beskriver sit liv som en lykkelig olding
Af Agnete Schepelern
Hvad handler bogen om?
I denne samling af erindringer og tanker udforsker Bredsdorff alderdommens afsluttende handlinger, hvor ansvaret opløses, relationerne ændres, og afskeden med arbejdslivet og forpligtelserne bliver en realitet. Han beskriver forfaldet og frigørelsen med en underfundig humor og et skarpt blik for det smukke i det enkle.
Fremtiden er ikke længere foran os, men bag os, og Bredsdorff reflekterer over, hvordan man kan bevare nysgerrigheden og blive ved med at sætte ord på verden og det levede liv.
Hvorfor skal man læse bogen?
’Lykkeligt nær’ er en livsbekræftende bog om kunsten at blive gammel. Med både alvor og humor giver Bredsdorff et ærligt indblik i alderdommen – fra vinterbadning til at miste gamle venner, fra glæden ved børnebørn til erkendelsen af kroppens skrøbelighed.
Bogen handler ikke kun om det fysiske forfald, men også om at finde nye måder at være i verden på, at værdsætte det nære, og at acceptere de afslutninger, livet bringer.
Samarbejdet med illustrator Thomas Thorhauge tilfører en visuel dimension til teksten, hvor billederne understøtter de stemninger og observationer, Bredsdorff skildrer.
Hvilke andre bøger minder bogen om?
Bogen minder mig om bøger som Haruki Murakamis 'Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe' og Thomas Bredsdorffs 'Tøsne og forsytia'. Hvis man kan lide tonen og stemningen i bogen kan jeg også anbefale 'Denne dag, et liv' af Jens Andersen