'Global sex' af Sine Plambech
Vi anbefaler denne uge en enestående bog om migration, kærlighed, sexarbejde og kapitalisme
Af Emilie Bessing
Hvad handler bogen om?
I ’Global sex’ kommer vi med ind bag scenen i antropologen Sine Plambechs forskning og feltarbejde blandt sexarbejdere – fra Thy til Pattaya til Benin City til Dubai – gennem næsten tyve år. Men, ikke nok med det, vi kommer nemlig også helt ind under huden på forskeren selv og med ind i de dybe relationer og livslange venskaber, Plambech former med de kvinder, hun arbejder med. ’Global sex’ er en unik bog om de helt store ting i livet: om at turde tage svære og skæbnesvangre valg, om kærlighed og tilknytning, om pligt, ansvarsfølelse, stolthed og drømme.
Gennem de kvinder, vi møder, kan læseren skimte et rids af de svimlende netværk, salget af sex udgør på tværs af kloden, og gennem deres respektindgydende og utroligt rørende fortællinger får læseren et helt særligt perspektiv på globaliseret kapitalisme, kolonialisme og migration af i dag.
Hvorfor skal man læse bogen?
’Global sex’ er uden tvivl en af de allerbedste bøger, jeg har læst i år. Det er, grundlæggende, fordi Plambech har en helt særlig evne til at skrive klokkeklart og vedkommende om enormt komplicerede, hjerteskærende og hårde emner og oplevelser.
Og fordi de kvinder, vi møder i bogen, deler så gavmildt og klogt ud af deres utrolige livshistorier, at det er svært ikke at komme til at savne dem ved bogens slutning. Jeg tror mange læsere vil få en helt ny verden åbnet for øjnene af sig ved at læse denne bog. Den er propfuld af indsigter om vores fælles verden og af stemmer, som sjældent kommer til orde i den offentlige samtale. Læsning til både hjerne og hjerte for alle, der lever i vores samfund, simpelthen.
Hvilke andre bøger minder bogen om?
Jeg vil anbefale læsere af ’Global sex’ at se Plambechs dokumentarfilm ’Hjertelandet’ som følger Sommai, som vi også møder i ’Global Sex’. Den kan findes på filmstriben gennem biblioteket.
Signe Plambech besøger Stadsbiblioteket i Lyngby d. 18. september, hvor hun sammen med Johanne Mygind skal tale om ’Global sex’.