’Virginia Is For Lovers’ af Christina Hesselholdt

Sært morsom, rørende og original true crime-litteratur om et grumt og uopklaret dobbeltmord

Af Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne

Tags

Ugens anbefaling

Hvad handler bogen om?

’Virginia Is For Lovers’ er en true crime-fortælling, der på sin egen usædvanlige måde udfolder og udforsker mordgåden omkring Derek og Nancy Haysom, der i 1985 blev brutalt myrdet i deres hjem i Virginia, USA. Efter længere tids efterforskning blev datteren Elizabeth Haysom og hendes tyske kæreste Jens Söring idømt livsvarigt fængsel for dobbeltmordet, men ingen af dem har nogensinde tilstået, og de fastholder begge indtil i dag hver deres forklaring om, hvad der skete den skæbnesvangre dag, hvor Derek og Nancy Haysom blev slået ihjel.

Igennem romanen får vi præsenteret mulige scenarier og forklaringer på, hvad der skete – og ikke mindst hvorfor. Ved at lade hele to fortællere (”Mr. Up Front” og ”Hjælperen”) samt karaktererne Derek, Nancy, Jens og Elizabeth komme til orde, får vi som læsere et kalejdoskopisk blik på virkeligheden, der hurtigt viser sig at være meget mere kompleks, end man lige går og tror.
 

Hvorfor skal man læse bogen?

Man skal især læse bogen for dens særegne stil og originale form, der næsten minder mere om et stykke dramatik end om en klassisk roman.

Christina Hesselholdt skriver på én gang som ingen andre danske forfattere og er samtidig let at læse, og ’Virginia Is For Lovers’ er på paradoksal vis både en page-turner af en mordgåde, en satire over true-crime genren og et bevægende psykologisk portræt af et dybt tragisk mor-datter-forhold og en kvindes mislykkede kamp for at finde friheden og kærligheden. 
Bogens titel, der i øvrigt også har været staten Virginias faktiske slogan siden 1969, fanger præcist den galgenhumor, der til overmål findes inden i bogen.

For nogle vil humoren virke upassende, men som altid er den aldrig kun for sjov hos Hesselholdt, der i bogen også stiller spørgsmålstegn ved, hvilke historier vi overhovedet har lov til at fortælle og lade os underholde af.
 

Hvilke andre bøger minder bogen om?

I sin form og med sin humor kan den minde om svenske Sara Stridsbergs ’Drømmefakultetet’, der handler om den militante feminist Valerie Solanas, der bl.a. er kendt for at have udøvet et attentat mod Andy Warhol og skrev det militant-feministiske manifest SCUM.

Bogen har også fællestræk med den portugisiske forfatter Clarice Lispectors ’Stjernes time’, der med sin snakkende stil, humor, lynende intelligens og sproglige virtuositet på én gang magter at handle om en fattig pige fra det nordlige Brasiliens skæbne og forfatterens eget begær efter og skrupler med overhovedet at fortælle en historie.