Fordybningen

Komplekse relationer

Bliv klogere på de komplekse relationer i Fordybningen

Af Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne

Ingen steder finder vi så mange komplekse relationer som i familiens skød. Her er der fyldt med ambivalente følelser, med kærlighed der føles så stærkt det ene sekund, for blot at blive erstattet af had det næste. I familien møder vi hele følelsesregistret, og derfor kan den være så svær at blive klog på. Men forfatterne prøver alligevel, og det er der kommet fantastisk litteratur ud af. Så kom forbi Fordybningen og læs med i de bøger, der sætter ord på de komplekse relationer – de relationer, som vi måske aldrig bliver færdige med.

NB! Man kan ikke reservere Fordybningens bøger på forhånd, så kom forbi biblioteket, bliv inspireret og få en god bog med hjem.

Elskede

I 'Elskede' møder vi Sethe, som bor med sin familie i Ohio i 1873. For mange år siden undslap hun livet som slavegjort i USA's sydstater, men ikke uden at betale den ultimative pris: hendes ældste datters liv. Sethe begravede sin datter under en gravsten med påskriften 'Elskede' før hun selv rejste væk. Nu hjemsøger barnets spøgelse Sethes nye hjem og kiler sig ind i alle familiens relationer. Og så en dag dukker en ung, smuk kvinde op på Sethes dørtrin og præsenterer sig med navnet Elskede.

'Elskede' er en smuk, brutal og uforglemmelig fortælling om en mors kærlighed og et portræt af moderskab under umenneskeligt pres.

Skabelon

Den lille pige Urd vokser op dybt inde i skoven som en del af en søskendeflok på otte, med fraværende forældre, der sover hver for sig. Da hun nemt forsvinder i mængden, bliver skoven og naturen den verden, Urd spejler sig i. Men undervejs begynder vi at ane konturerne af et mørke i familien. Hvorfor bor faren i en bus ved siden af huset, og hvorfor bor de så langt væk fra alt og alle? Svaret får Urd måske, hvis hun følger efter moren, der nogle gange forsvinder ud i skovens mørke, og langsomt finder Urd ud af, at mennesker måske er meget farligere, end noget hun kan finde i skoven.

Er mor død

”Hvis man vidste, hvis man som ung forstod, hvor afgørende barndommen er, ville man aldrig turde få børn.”

Der er tankevækkende refleksioner, absurd-komiske situationer og smertefulde opgør i romanen ’Er mor død’. En intens og indsigtsfuld litterær mavepuster om et bristet mor-datter-forhold og barndommens sår.

Her følger vi den voksne billedkunstner Johanna, som efter 30 år i USA vender hjem til Norge. Da hun som ung ikke valgte det liv, hendes forældre havde udtænkt for hende, slog de hånden af hende, og i de mellemliggende år har hun kun haft sporadisk kontakt med moren gennem lillesøsteren. Johanna har svært ved at acceptere, at moren stadig ikke ønsker nogen form for kontakt. For kan det passe, at moren slet ikke er fortvivlet over ikke at have kontakt med sit barn?

Andre bøger om komplekse relationer