Familierefleksioner
Lad dig inspirere af disse tankevækkende bøger fyldt med indsigtsfulde refleksioner
Af Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne
Familie er et af de begreber, der både er velkendt for os alle og samtidig næsten umuligt at definere. Hvilke muligheder og begrænsninger ligger der i måden, vi definerer 'familie' på, og hvordan kan man indfange et dækkende billede af familien på skrift?
Litteraturen rummer naturligvis et væld af udforskninger af disse spørgsmål. I Fordybningen har vi valgt at fremhæve disse tre fremragende og vidt forskellige biografiske fortællinger, som reflekterer over, hvad det vil sige at være, skabe og portrættere en familie.
NB! Man kan ikke reservere Fordybningens bøger på forhånd, så kom forbi biblioteket, bliv inspireret og få en god bog med hjem.
Alt må vige for natten
’Luciles smerte indgik som en fast bestanddel af vores barndom og senere vores voksenliv. Luciles smerte har været med til at forme os. Den er en del af min søster og mig. Men ethvert forsøg på forklaring er på forhånd dømt til at mislykkes. Derfor må jeg nøjes med at skrive små stumper, fragmenter og hypoteser.
Det at skrive kan højst give en mulighed for at stille spørgsmål og udforske erindringen.’
Efter morens selvmord kaster Delphine de Vigan sig ud i den svære disciplin at kulegrave og kortlægge sin egen familiehistorie. Tragiske dødsfald, psykisk sygdom, selvmord og neddyssede overgreb har sat dybe spor ned gennem generationerne. Undervejs inddrager Vigan på original vis læseren i sine kritiske refleksioner. For er det nogensinde muligt at skrive sandfærdigt og fyldestgørende om sin familie?
Argonauterne
Argonauterne er en vildtvoksende udforskning af moderskab, kropslige transformationer, identitet, begær og begrebet ’familie’. Vi følger parret Maggie og Harry fra den første stormende forelskelse og igennem en tid, hvor Maggie er gravid samtidig med at Harry gennemgår kønsbekræftende behandling som blandt andet indebærer en topoperation.
Maggie Nelson blander stærke glimt fra sit eget liv med poetiske og filosofiske refleksioner på en måde så det eksistentielle og kropslige står spillevende frem. Resultatet er en sårbar og eksplosiv mikstur af en bog, der både er utroligt rørende og tankeprovokerende.
Kaplevej 97
Lilian Munk Rösings smukke hyldest til sin mormor, og hendes to søstre, som boede sammen i et hus på Kaplevej 97 i Virum.
Da den sidste af mormorens søstre dør, må Lilian med sin søster og mor gennemgå huset på Kaplevej, og hun ser hvor meget af hendes liv, der er levet inden for disse vægge. I bogen gennemgår hun huset og dets genstande, rum for rum, og vi ser hvor mange historier og minder, der kan gemme sig i de genstande vi omgiver os med. Bogen bliver en sanselig og poetisk rejse igennem et hus fuld af barndomsminder, fuld af kærlighed og fuld af levet liv!