'Den kriblende have' af Dave Goulson

01.05.24
Der er både begejstring, stor faglig viden og masser af praktiske anvisninger i denne velskrevne bog om haven og dens potentiale for at blive en mangfoldig oase for både dyr og planter.

Hvad handler bogen om?


Dave Goulson er professor i biolog og samtidig en kæmpe haveentusiast, som holder af at udfolde og afprøve sin viden i praksis.

Med smittende lune og humor deler han gavmildt ud af sin indsigt og erfaringer med insekter, dyr og planter og det samspil imellem dem, som er forudsætningen for at skabe en frugtbar have, som vrimler med liv. 

Hvorfor skal man læse denne bog?


Man kan nemt føle sig magtesløs, når man læser om klimaforandringer og biodiversitetskrise, men så kan det hjælpe at få konkrete råd til at sætte ind i haven, hvor man hurtigt og relativt nemt kan se en direkte effekt af egen indsats.

Det er fx fascinerende at opdage, hvordan et insekt som ørentvisten, der er mange opfattes som et ækelt skadedyr, faktisk kan hjælpe os med biologisk skadebekæmpelse. De spiser nemlig bladlus, skjoldlus og æblevikler, som er skadelige for æbletræerne, så hvis have- og æbleplantageejere undlader at sprøjte med pesticider kan de både spare penge og ikke mindst være med til at værne om miljøet.

Hvilke andre bøger, synes du, den minder om?


Hvis du gerne vil vide mere om den fascinerende natur, der er lige rundt omkring dig, så læs fx ’Anders Kofoeds store bog om naturen: 250 fantastiske dyr og planter du finder i den danske natur’, som er skrevet med samme begejstring, humor og biologiske indsigt.

Jeg kan også varmt anbefale Dave Goulsons tre andre bøger, hvor han skriver om bier, insekter, naturglæde og biodiversitet. De hedder ’Humlen ved det hele: mit eventyrlige liv med bier’, ’Summen over engen: paradisiske dage i min franske ruin’ og ’Den tavse klode: sådan forhindrer vi insekternes undergang’.